Mörkhårig man med glasögon gestikulerar med händerna framför bakgrund med ljusblå blommor på mörkblå grund
Enligt SCB:s senaste undersökning av partisympatier har Sverigedemokraterna dubbelt så stort stöd i Jämtlands län som vid valet 2014. Här partiledaren Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Politik

SD och V i Jämtland skulle gå fram mest om det var val i dag

Statsvetare: Polisfrågan kommer att påverka valet
20 min

Det är två år sedan valet 2014 - och två år kvar till nästa. Om det vore val till riksdagen i dag skulle både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet troligen få betydligt högre stöd i Jämtlands län.

Om det vore riksdagsval nu skulle Sverigedemokraterna sannolikt få 16,7 procent av rösterna, enligt den senaste partisympatiundersökningen från Statistiska centralbyrån, SCB, som var maj i år. I en likadan undersökning i november 2014 hade partiet 8,4 procent av rösterna.

Vänsterpartiet skulle ta ett kliv framåt från 6,7 procent till 14,7 procent om det vore val nu.

Samtidigt skulle etablerade partier som Socialdemokraterna och Centerpartiet troligen gå bakåt. Mest skulle Socialdemokraterna sannolikt tappa - de har gått från 42,2 procent av väljarstödet till 26,1 - ett tapp på 16 procentenheter.

Liberalerna skulle också tappa. Miljöpartiet och Kristdemokraterna skulle gå framåt med några procentenheter - och Moderaterna skulle ligga kvar på ungefär samma nivå kring 21 procent.

SCB:s partisympatiundersökning visar valresultatet om det vore riksdagsval i dag och även om undersökningen på riksplanet är omfattande blir resultatet i valkretsarna ganska litet. Därför kan partisympatiundersökningen bara ses som en vägledning om hur rösterna skulle fördela sig.

Fram till nästa val - om två år, i mitten av september 2018 - kan mycket hända. Enligt statsvetaren Thomas Widenstjerna vid Mittuniversitetet i Östersund kommer sannolikt frågan om den stora polisbristen i inlandet att få en avgörande roll inför valet i vår region.

Dessutom kommer det stora underskottet i regionens ekonomi att bli en knäckfråga för politikerna i länet, menar han, vid sidan av de traditionella politiska frågorna som skola, vård, omsorg och arbetsmarknad.

Nästa partisympatiundersökning från SCB genomförs i november.

Ett studiosamtal med reporter Pernilla Anth Jacobsson hittar du i ljudlänk nedan.

Läs hela SCB:s partisympatiundersökning från maj 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".