Advokaterna Camilla Wikland och Lars Melin. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Advokaterna Camilla Wikland och Lars Melin. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Härjedalen

Ruvhten sijte får förtur hos Högsta domstolen

Lars Melin: Det är påfrestande för samebyn
2:26 min

Ruvhten sijte får förtur hos Högsta domstolen med sin resningsansökan i Härjedalsmålet. Det har gått över två år sedan samebyn lämnade in sin ansökan – nu ska målet prioriteras.

För drygt två år sedan lämnade Ruvhten sijte in en resningsansökan i det så kallade Härjedalsmålet, där fyra samebyar förlorade rätten till vinterbete på privata marker.

Högsta domstolen har ännu inte börjat med någon handläggning av ansökan.

I dagarna har samebyn därför lämnat in en begäran om att målet handläggs med förtur hos Högsta domstolen.

- Vi har ju förståelse för att det tar ganska lång tid eftersom det är ett omfattande ärende. Men det finns skäl att ta kontakt med Högsta domstolen för att höra hur de tänkt arbeta och när byn kan tänka sig ett beslut, säger Lars Melin, en samebyns advokater.

Ruvhtens advokater Camilla Wikland och Lars Melin skriver i sin ansökan om förtur att målet är av yttersta vikt för samebyn. Härjedalsdomen har inneburit en ohållbar situation för samebyn som juridiskt blivit av med stora vinterbetesområden.

Advokaterna menar också att det finns en risk att den långa handläggningstiden innebär en kränkning av samebyns rätt till domstolsprövning inom skälig tid enligt Europakonventionen.

- Normalt sett hetsar man inte Högsta domstolen, där finns ju handläggare och domare av högsta kvalitet som själva vet att de måste bli färdiga. Men det är påfrestande för samebyn att vänta så här länge, säger Lars Melin.

Men advokaterna skriver också att samebyns huvudvittne, förre arkivarien Lars Rumar som genom många års forskning grävt fram ny bevisning, har en hög ålder och sviktande hälsa som borde vara skäl till förtur.

- Det är ju angeläget att han kan höras så fort som möjligt, säger Lars Melin.

Efter Ruvhtens resningsansökan har målet omfördelats mellan olika enheter inom Högsta domstolen tre gånger - anledningen är att domstolen har en hög arbetsbelastning och därför inte har haft resurser att påbörja en fördjupad handläggning av Ruvhtens resningsansökan.

Resningansökningar är inte heller lika högt prioriterade som överklagade mål från hovrätten.

- Det är också ett omfattande mål med väldigt komplexa frågor så det har varit svårt att hitta tillräckliga resurser för att handlägga målet vidare till föredragning, säger kanslichef Måns Wigén vid Högsta domstolen.

Men nu har alltså HD beslutat att ge förtur till målet och en handläggare ska snarast möjligt börja läsa in sig.

Målsättningen är att målet ska föredras för en eller flera domare i november - därefter tas beslut om resning eller inte.

Måns Wigén vill inte ge någon tidsplan för när beslutet kan tas - men han medger att målet legat betydligt längre än vad som är brukligt på HD.

- Vi har inte klarat av våra verksamhetsmål som säger att våra extraordinära mål ska vara avgjorda inom ett år, säger Måns Wigén.

Det var alltså i juli 2014 som Ruvhten sijte lämnade in sin resningsansökan med hopp om en ny rättegång i Härjedalsmålet.

Samebyn hävdar att domen vilar på en felaktig rättstillämpning och hänvisar till domen i Nordmalingsmålet, där Högsta domstolen gjorde en annan tolkning av sedvanerätten än vad hovrätten gjorde i Härjedalsmålet.

Men samebyn åberopar också en rad nya bevis och omständigheter som framförallt tagits fram av förra riksarkivarien Lars Rumar, som efter många års forskningsarbete gav ut boken Historien och Härjedalsdomen – en kritisk analys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".