IVO, Inspektionen för vård och omsorg,
1 av 2
Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Mats El Kott, jurist, liberal, politiker,
2 av 2
Mats El Kott företräder den anmälda skolpsykologen. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Vård och omsorg

Utredningar av barn fick göras om – skolpsykolog anmäls

IVO: Skolpsykologen har varit oskicklig
4:30 min

En skolpsykolog i Jämtlands län har ställt neuropsykiatriska diagnoser på felaktiga grunder i flera barn- och ungdomsärenden. Det hävdar Inspektionen för vård och omsorg som anmält psykologen. 

Skolpsykologens utredningar har inte bedrivits i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och dokumentationen brister regelmässigt på ett påtagligt sätt, skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i sin anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

– Vi har anmält att han har varit oskicklig i utövningen av sitt arbete och att det kan få betydelse för patientsäkerheten. Därför har vi yrkat om en treårig prövotid, säger Fredrik Fridholm som är inspektör och jurist på Inspektionen för Vård och omsorg, IVO.

Anmälan handlar om sex unga patienter i Jämtland där skolpsykologen i remisser och utlåtanden enligt IVO ställt diagnoser som dyslexi, ADD och autism. I ett fall ska han också ha fastslagit en hjärnskada hos ett barn, vilket enligt IVO överskrider den kompetens som en psykolog besitter.

I ett annat fall ska psykologen har ifrågasatt en elevs rätt att gå i särskola, trots en lindrig utvecklingsstörning. IVO skriver också bland annat att skolpsykologen använt föråldrade diagnosinstrument, lutat sig mot gamla normer och inte följt regler och rutiner. IVO yrkar på en treårig prövotid.

Men enligt psykologens juridiska ombud, Mats El Kott, har hans klient inte ställt några diagnoser alls.

– Det finns egentligen ingen förklaring. IVO måste ha missförstått det hela eftersom han inte har ställt några diagnoser. I några journaler kan det finnas skrivningar om att min huvudman tror att det kan finnas problem och därför hänvisat dem till BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) om det finns diagnoser att ställa.

– Min klient har inte ställt diagnoser själv och därför är det väldigt anmärkningsvärt att IVO påstår det här, säger Mats El Kott vidare.

Hans klient förnekar anklagelserna.

– För det första har vi inte sett anklagelserna ordentligt. Men min klient förnekar naturligtvis detta, säger Mats El Kott.

Skolpsykologens utredningar uppmärksammades av Karin Strandberg Nöjd, chefsläkare vid Region Jämtland Härjedalen, som bedömde att fallen var så pass allvarliga att hon uppmärksammade IVO, som i sin tur började granska ärendena.

Då hade den barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten och barn- och ungdomshabiliteringen i Östersund under en längre tid noterat att skolpsykologen brustit i handläggningen av patienter.

Mikael Lec Alsén är områdeschef för de två enheterna.

– Det fanns diagnoser som saknade rimliga underlag, diagnoser som var ställda på tveksamma grunder. Det fanns anledning att ifrågasätta detta. Vi fick i flera fall göra om utredningarna eftersom vi inte kunde lita på de diagnoser som var ställda, säger Mikael Lec Alsén.

I en skrivelse till IVO 2014 från dåvarande Jämtlands läns landsting konstateras att de felaktiga diagnoserna har lett till "en hög psykisk belastning för patienterna och deras familjer" och att skolpsykologens legitimation måste ifrågasättas.

Nu väntar Mats El Kott och hans klient på handlingar från IVO och HSAN, därefter ska de skriva ett svar på kritiken. Under tiden har skolpsykologen bannlysts från att arbeta i flera kommuner i Jämtland och enligt Mats El Kott mår hans klient mycket dåligt.

– Det har förstört hans verksamhet i Jämtland, han har blivit bannlyst i flera kommuner i länet, säger Mats El Kott.

– Har man jobbat så lång tid inom en verksamhet och får sådana här angrepp emot sig är det naturligtvis väldigt kränkande. Han har tagit väldigt illa vid sig, säger Mats El Kott.

P4 Jämtland söker de drabbade familjerna. Är du en av de familjer som drabbats? Mejla vår reporter Pernilla Anth Jacobsson på pernilla.anth_jacobsson@sverigesradio.se

Fotnot: En treårig prövotid innebär att IVO utövar tillsyn över den anmälda efter beslut av HSAN. Under prövotiden träffar IVO personen i fråga och kontrollerar om personen uppfyller villkoren i den prövotidsplan som oftast följer efter ett beslut om prövotid. Källa: IVO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".