Lennart Lindow från föreningen Jämtgubben.
Lennart Lindow från föreningen Jämtgubben. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Internationella prostatacancerdagen

Tabu att prata om sjukdom i norrländska mäns underliv

Lennart Lindow: Jag hade svårt att få testa mig
3:22 min

Patientföreningen Jämtgubbens ordförande vill se screening på män – liknande kvinnors mammografi – "1200 män per år diagnostiseras för sent".

– När cancern spridit sig utanför prostatakörteln och bildat metastaser är de drabbade utom bot. Då kan man bara försöka förlänga livet för dem, och det är väldigt dyrt. Det rör sig om cirka 25000-30000 kronor per patient och månad. Det är kostsamt för en region som vår, som inte har så bra ekonomi. Jag tycker man ska införa en allmän screening, som mammografi, så man kan fånga upp de som ligger i farozonen.

Det berättar patientföreningen Jämtgubbens ordförande Lennart Lindow.

Föreningen har ungefär 880 drabbade medlemmar. Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom som varje år kräver cirka 2500 liv.

– I Jämtlands län upptäcks upp till kring 20 nya fall varje månad, säger Lennart Lindow och fortsätter:

– I Norrlands inland pratar man inte gärna om sjukdomar i mannens underliv. Det är tabu. Vår förening försöker bryta den barriären.

Han drabbades själv av sjukdomen vid 48 års ålder.

– Jag hade stora bekymmer att få göra testet. Men när sjukdomen upptäcktes opererades jag omgående. Nu är jag 60 år och botad. Jag har inga större bekymmer med biverkningar. Men även om det skulle ha kostat mig inkontinens och impotens, så skulle det vara värt att bejaka livet, säger Lennart Lindow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".