Winberg anklagas för svarta löner

Sveriges ambassadör i Brasilien, Margareta Winberg, anklagas för att som högste ansvarig ha varit inblandad i utbetalningen av svarta löner.

Enligt tidigare ambassadanställda ska Margareta Winberg ha struntat i den brasilianska lagstiftningen när personal anställdes på konsulatet i Rio de Janeiro.

Det skriver Sydsvenska dagbladet.

- Hon vägrade att betala vare sig arbetsgivaravgifter eller skatt för den nya konsulatassistenten med motiveringen att ”det kostar för mycket”. Vi trodde inte våra öron, säger Tommy Svensson till tidningen.

Tommy Svensson arbetade i åtta år, fram till i höstas, på konsulatet. Han är nu VD på Folkpartiets tidning Nu.

En anställd ska under flera månader fått sin lön utbetald, svart, ur konsulatets handkassa. När hon krävde en normal anställning, för att ha rätt till sjukförsäkring och mammaledighet, vägrade Winberg att ge henne det.

En annan, nuvarande anställd, får ersättning i form av ett stipendium på 6 000 kronor i månaden, utan sjukförsäkring - en anställningsform som UD:s inspektör Birgitta Karlström Dorph säger sig aldrig ha hört talas om att myndigheten använder sig av.

Sydsvenska dagbladet har talat med andra konsulatsanställda. De bekräftar Tommy Svenssons uppgifter men vill inte figurera med sina namn i tidningen.

Radio Jämtland sökte förgäves Margareta Winberg under tisdagmorgonen för en kommentar. För Sydsvenska dagbladet har hon förnekat anklagelserna.