Kvällseld i Vålådalen. Foto Staffan Andersson
Kvällseld i Vålådalen. Foto Staffan Andersson
Natur

Grön infrastruktur knyter ihop viktiga naturmiljöer

Länsstyrelsen: Områden med höga naturvärden isoleras
1:24 min

Länsstyrelsen planerar för en grön infrastruktur. Det är ett nätverk av natur med fungerande livsmiljöer för växter, djur och människor.

– I dagens samhälle har vi ganska hårt brukade marker. Längre tillbaka i tiden fanns vissa arter eller miljöer utbrett i landskapet, men man ser i dag att områden med höga naturvärden isoleras, säger projektledaren Malin Fuchs på Länsstyrelsen i Jämtland.

De områdena behöver knytas ihop igen, eller i vart fall ska Länsstyrelsen i projektet försöka hindra att nya barriärer uppstår mellan såna områden. 


Grön infrastruktur har det pratats om internationellt under flera år, men då ofta med ett storstadsperspektiv. Utmaningen nu blir att se på det med jämtländska ögon.

– När projektet är slut är tanken att grön infrastruktur är nåt som finns med naturligt för företag, kommuner med flera, till exempel vid miljökonsekvensbeskrivningar eller kommunal planering.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".