Ishockey, Integration, Östersund, Östersund Arena.
1 av 2
Under veckan har nyanlända SFI-elever fått testa på ishockey. Lennart Larsson, lärare på Primrose, instruerar. Foto: Simon Gunnholt/ Sveriges Radio
Ishockey, Integration, Östersund Arena
2 av 2
Ghassan Kandah från Syrien tycker att det känns som att han "flyger" när han åker skridskor. Foto: Simon Gunnholt/ Sveriges Radio.
Integration

Nyanlända ska lockas att spela ishockey

Ghassan Kandah: På isen känns det som att jag flyger
4:25 min

Svenska Ishockeyförbundet vill bli bättre på integration och har lanserat flera satsningar runt om i landet. I veckan fick nyanlända testa på sporten i Östersund Arena. 

Svenska Ishockeyförbundet har tittat avundsjukt på hur fotbollen jobbar med integration, ett område där man känner att ishockeyn har hamnat efter.

Under hösten 2015 skickade förbundet därför ut inbjudningar till alla sex-, sju- och åttaåringar i Sverige - totalt 240 000 brev. Många av breven går till nyanlända med förhoppningen att de ska lockas till sporten.

Arbetet pågår också bland klubbarna på lokal nivå. Under veckan har nyanlända från SFI på Primrose fått testa på ishockey i Östersund och i Östersund Arena.

- Det är svårt, men roligt. När jag är på isen känns det som att jag flyger, säger Ghassan Kandah från Syrien. 

Klubbchefen i ÖIK, Kjell-Åke Andersson, säger att klubbens största utmaning med att få nyanlända att välja att börja med ishockey är utrustningen. 

- Det är absolut den största utmaningen. Att få tag på utrustning och lagerhålla den så det finns när folk vill prova. Och vi jobbar med det. I dag har vi drygt 70 låneutrustningar på hockeyskolan, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".