Ishockey

Ishockeyns framgångssaga ger högre prislapp

4:22 min

Ishockeyn är den breda folksporten som ursprungligen var ett billigt alternativ. I dag krävs en förälder med tjock plånbok för att lyckas inom sporten, visar forskning.

Riksidrottsförbundets siffror visar att ridsporten och ishockeyn är de dyraste sporterna. Det bekräftas även av forskning som gjorts. Det har visat sig att det krävs en förälder med kapital för att en ungdom ska lyckas med hockeyn, säger Tobias Stark, Hockeyforskare på Linnéuniversitetet i Växjö.

När ishockeyn skapades i slutet på 1800-talet i Kanada så var det för överklassen och sporten har klassbreddats när populariteten har ökat.

Ishockeyn kom till Sverige på 1920-talet och ansågs som en billig sport och en billigare variant till bandyn, berättar Tobias Stark för P4 Jämtland.

På 1970-talet sålde Svenska Ishockeyförbundet in sporten genom att ta fram förbilligad utrustning som hjälmar, klubbor och skridskor som var tänkta att vara billiga och funktionella. Sedan gick ishockeyn över till ett annat kulturellt sammanhang på 1980-talet då allting blev mycket dyrare, förklarar Tobias Stark som är hockeyforskare.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista