Kornåker i kvällssol vid vatten och fjäll
Odlingssäsongen i norra Sverige blir allt längre i takt med klimatförändringarna. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Klimatförändringar

Svensk mat nödvändig i Sydeuropa

Pär Holmgren: Jätteviktigt att stötta matproducenter
1:40 min

Om tio till tjugo år kommer Sydeuropa att behöva mat från Sverige för att klara sig - på grund av klimatförändringarna.

Det hävdar meteorologen Pär Holmgren som numera jobbar som naturskadespecialist vid Länsförsäkringar och som föreläste vid ett klimatseminarium i Östersund på onsdagen.

Inom de kommande årtiondena gynnas jordbruk och matproduktion i norra Europa av förändringarna i klimatet som innebär längre odlingsperioder här samtidigt som förhållandena i södra Europa försämras. 

I dag importeras mer än hälften av den mat vi äter upp i Sverige -klimatförändringarna kommer att leda till ökad svensk matexport söderut, menar Pär Holmgren.

– Inom EU kommer vi inom de kommande årtiondena att behöva producera allt mer mat i Nordeuropa, säger han.

En jätteviktig anledning till att vi måste stötta de jordbrukare och matproducenter som finns kvar.

Pär Holmgren anser att det därför är viktigt att jordbrukare och matproducenter i Sverige får hjälp för att kunna finnas kvar när deras produkter kommer att efterfrågas i Sydeuropa.

– Det här är en jätteviktig anledning till att vi måste stötta de jordbrukare och matproducenter som finns kvar i Sverige, säger Pär Holmgren.

Norra Sverige kan förvänta sig att få samma växtzon som i dag finns i Mälardalen när temperaturen höjs. Förskjutningen sker med omkring en mil per år och under vårt århundrade kommer mycket av den flora och fauna som finns i de svenska fjällen att slås ut, säger Pär Holmgren.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".