Man i grå tröja och skjorta står utanför offentlig byggnad.
Anders Edvinsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Östersund, tror att Östersund förlorar möjligheten att arrangera världscupen i skidskytte utan en stasning på konstöframställning. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Skidskytte

Majoriteten avfärdar krav på slopad satsning på konstsnö

Anders Edvinsson (S): Vore olyckligt
3:22 min

Mer än världscupen i skidskytte står på spel om satsningen på konstsnö slopas. Det säger Anders Edvinsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

I morgon tar kommunfullmäktige i Östersund ställning till majoritetens budgetförslag.

I investeringsbudget för 2017 föreslår S, V och MP att 15 miljoner kronor läggs på framställning av konstsnö. Bland annat vill majoriteten investera i en ny vattenledning från Storsjön. Detta är nödvändigt för att säkra tillgången på snö vid världscuppremiären i skidskytte.

Oppositionen med Centerpartiet i spetsen motsätter sig förslaget. Det blir för dyrt, anser man.

Anders Edvinsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, avfärdar kravet. Inte enbart världscupen i skidskytte står på spel. 2019 ska Östersund stå som värld för VM i skidskytte, säger han.

– Skulle man ta bort satsningen på tidig framställning av konstsnö förlorar vi dessutom möjligheten att arrangera världscupen i skidskytte de kommande åren.

Oppositionen talar om Litsbacken. Den vill hellre se en satsning där.

– Båda investeringarna finns med i vårt förslag till budget. Men om de ställer de två sakerna mot varandra så tycker jag att en investering i Östersunds skidstadion är viktigare, säger Anders Edvinsson.

Varför är det viktigare?

– Det primära är att kunna vara värd för världscuppremiären i skidskytte. Vi har inte chans att få ett annat datum för världscupen, det är premiären som gäller. Om vi börjar jiddra om det här kommer vi inte få möjligheten att arrangera världscupen i skidskytte på många år.

– Det andra är att tidig snö har många olika effekter. Vi har skiduniversitet som drar till sig många elitåkare. Vi har vintersportprogrammet som drar till sig många åkare och vi har en gryende näring av träningsturism, som precis håller på att utvecklas.

Är investeringen på 15 miljoner kronor försvarbar?

– Det handlar om en enskild investering i en vattenledning för att avlasta dricksvattennätet. Det belastas ännu mer nu med tanke på bostadsbyggandet som sker i området. Vi måste göra någonting åt det här, säger han.

Finns det en risk för att det kan bli väldigt dyrt framöver med tanke på klimatförändringarna?

– Det är frågor som är hela skidvärlden jobbar med just nu i forskning och utveckling. Tekniken för framställning går framåt hela tiden, säger Anders Edvinsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".