Roger Hedlund, spåransvarig på ÖSK
Roger Hedlund, spåransvarig på ÖSK står framför det sparade snölagret. Foto: Staffan Andersson/Sveriges Radio
Skidåkning

Rekordmycket snö sparat till tidiga skidspår på ÖSK

Spåransvarig: Vi har slagit rekord i snötillverkning
1:30 min

Förutsättningarna för årets skidpremiär på stadion i Östersund är bra. I år blir det också en del nytt när det gäller spåret.

– Vi har förlängt själva motionsspåret, det som är tillgängligt även under världscupen. Det blir 1,7 kilometer i år, säger Roger Hedlund, spåransvarig på ÖSK.

Motionsspåret blir alltså dubbelt så långt som tidigare år. Planen är också att lägga det spåret först, innan man lägger WC-spåren.

Nytt för i år är också att man kan betala åkningen med swish. Och det är tack vare gynnsamma väderförhållanden förra vintern och tre nya snökanoner som man dessutom har sparat mer snö nu än nånsin tidigare.

– Vi har täckt över 60 000 kubik och det är ungefär dubbelt så mycket som förra året. Det lyckades vi göra under hälften så många arbetsdygn dessutom, säger Roger Hedlund.

Man räknar med att mellan 12-20 % av den täckta snön försvinner. Den varma hösten påverkar inte så mycket, värsta avsmältningen sker under högsommaren.

– Vi börjar ta av spånet 17 oktober, då hoppas vi att det blir lite kallare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".