Oklart om Winberg har något att göra med svart arbetskraft

Brasilienambassadören Margareta Winberg anklagas av en före detta anställd för att bära ansvaret för att en svensk kvinna anställts svart vid konsulatet i Rio de Janeiro. Men skuldfrågan och ansvarsförhållandena är långt ifrån entydiga.

En före detta anställd på konsulatet i Rio de Janeiro anklagar ambassadören Margareta Winberg för att ha vägrat betala skatt och arbetsgivaravgift för två kvinnor på konsultatet i Rio de Janeiro. En av dom slutade eftersom hon förvägrades normal anställningstrygghet och sociala förmåner enligt brasilianska lagar.

Hennes efterträdare är underbetald, anser hennes gamla arbetskamrat och har en sorts praktikantlön eller stipendium. Vanligt i Brasilien men otillåtet enligt svenska regler, sägs det.

Vem som har arbetgivaransvar är oklart. Eftersom hon arbetar på ett konsulat är det konsuln som har ansvaret säger Utrikesdepartementet.

Och det hela kompliceras av att den norska generalkonsuln också är svensk honorärkonsul. Således underställd den norksa och inte svenska ambassaden.

UD har inte beslutat om granskning av historien, vid en inspektion i våras tyckte UD att ambassaden i Brasilia var mycket välskött