Renovering . Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Renovering. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio
Arbetsmarknad

Sänkt rot-avdrag ökar intresset för svartjobb

Sveriges Byggindustrier: Det frågas om svartjobb igen
1:18 min

Sveriges Byggindustrier varnar för att sänkningen av rot-avdraget till 30 procent gör att svartjobben ökar igen i Jämtland/Härjedalen.

– Det börjar komma frågor till företagen igen om det inte går att göra utan kvitto, säger Staffan Sjömark chef på Sveriges Byggindustrier i Jämtland/Härjedalen.

Enligt honom upphörde förfrågningarna om svartjobb nästan helt när avdraget låg på 50 procent och han skulle vilja se en flexibilitet vad gäller avdraget. Men vilken nivå avdraget borde ligga på för att både subventionera byggbranschen, vilket var den ursprungliga tanken med avdraget, och förhindra svartjobb - är svårt att säga. 

– Just nu behövs inga subventioner för byggföretagen, men det borde gå att höja och sänka rot-avdraget efter hur marknaden ser ut, säger Staffan Sjömark.

Även Jim Sundelin, ordförande för fackförbundet Byggnads i Mellannorrland hör att det pratas mer om svartjobb. Han tycker också att det borde finnas mer flexibilitet i avdraget.

– Om det är så att svartjobben ökar så beror det på att man permanentat rot-avdraget. Då blir det som ett tak man gärna vill krypa under om man är oseriös.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".