Östersunds rådhus
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Arbetsmiljö

Miljöskadade kommunhusen i Östersund kan säljas och rivas

Örjan Jervidal: Fastigheterna kan avyttras
1:19 min

Kommunens miljöskadade lokaler bredvid Rådhuset i Östersund kan komma att säljas och rivas om de blir för dyra att renovera. Det är ett tänkbart alternativ som kommunen ser över just nu.

– Om kommunorganisationen inte ska vara kvar i rådhuskvarteret är det mest sannolikt att det avyttras, i varje fall delar av det. Den gamla, pampiga byggnaden kommer inte att säljs, åtminstone tror inte jag det, säger Örjan Jervidal, fastighetschef på Östersunds kommun.

Själva Rådhuset från 1912 blir sannolikt inte till salu. Men de övriga, utdömda husen intill är utrymda efter att många anställda blivit sjuka och nu sitter personalen i olika tillfälliga lokaler runt om i stan.

En del av dem hyrs in av kommunen till en total kostnad om 10-15 miljoner kronor per år. Och det är framför allt de hyreskostnaderna som kommunen vill slippa.

Den 11 oktober presenteras ett hemligt förslag för kommunstyrelsen om var de kommunanställda bör sitta rent geografiskt. Av de kommunägda fastigheterna är Österängsskolan vid Stora kyrkan ett hett alternativ. Och då kan det bli så att de gamla, utdömda lokalerna vid rådhuskvarteret säljs - och rivs för att ge plats för nyproduktion.

– Kvarteret består av fem hus. Alla hus blev inte helt utdömda i den utredning som har gjorts. Men till viss grad pratar vi om nyproduktion här, säger Örjan Jervidal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".