Malin Bernhardsson, Länsstyrelsen Jämtland. Foto Marcus Frånberg 20160927
1 av 2
Malin Bernhardsson, länsstyrelsen Jämtland intill den tömda Ävjandammen i Billstaån, Hackås. I bakgrunden syns det hur grönskan tar över den gamla dammbottnen. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Människor vandrar längs en å
2 av 2
Bergs kommunpolitiker samt elever från Myrvikens skola tittar på en damm i Billstaån mellan Näkten och Locknesjön som tömts under sommaren för att kunna återställa den ursprungliga miljön. Ån har tre dammar där man nu har påbörjat gräva så kallade omlöp så att fisken ska kunna vandra och leka. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Miljö

Efter 100 år under vatten gror grönskan i Billstaån

Arbetet med att återställa delar av Billstaån i Hackås är nu i full gång. I våras började man med att tömma en konstgjord damm, som redan börjar grönska.

Första steget i arbetet var att tappa ur vattnet ur Ävjan, en konstgjord damm efter sträckan. Projektet som omfattar 12,5 miljoner kronor ska åter göra ån tillgänglig som lek- och uppväxtområde för fisk.

Under 2017 kommer fisk åter att kunna vandra i Billstaån, en 2,5 kilometer lång strömsträcka mellan sjöarna Näkten och Storsjön. För att det ska bli möjligt ska tre omlöp byggas och en damm rivas ut.

Omlopp är helt enkelt att man gräver en kanal kring de befintliga dammarna så att vatten obehindrat kan flöda och fiskar simma.

Den gamla dammbotten har redan efter ett par månader börjat grönska.

- Det går snabbt och man kan nästan tro att botten har legat och väntat på det här. Den ursprungliga å-fåran ska också restaureras så nära sitt ursprungliga skick som det går, säger Malin Bernhardsson projektledare för Triple Lakes vid länsstyrelsen i Jämtlands län. 

Projektet Förbifart Billsta är en del av LIFE-projektet Triple Lakes som länsstyrelsen driver och som syftar till att förbättra vattenmiljön i sjöarna Locknesjön, Revsundssjön och Näkten.

- Projektet i Billsta är en jättebra satsning som gynnar både fisk och andra organismer. Det finns stor potential i Billstaån och Jämtkrafts projekt öppnar upp för en positiv utveckling av de naturvärden som finns där idag. Det är en direkt investering i naturvårdsnytta, säger Malin Bernhardsson.

Arbetet med Förbifart Billsta startade våren 2016 och beräknas vara klart under 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".