Brott

Män åtalas för skjutning mot asylsökande

Två män åtalas nu misstänkta för att ha skjutit mot en grupp asylsökande på en gård i Strömsunds kommun i somras.

En man i 70-årsåldern åtalas misstänkt för grovt olaga hot och en man i 40-årsåldern åtalas misstänkt för misshandel efter att en grupp asylsökande ska ha blivit beskjutna när de ville titta på djur på en gård i Strömsunds kommun.

I P4 Västernorrland och P4 Jämtlands tidigare granskning av en sajt med kopplingar till högerextrema rörelser, som etablerat sig i Jämtland och Västernorrland, pekas den 40-åriga mannen ut som en av de män som ligger bakom sajten.

Idag är det ingen som skriver under texterna som läggs ut på sajten, men tidigare skrev den 40-åriga mannen under texterna med sitt namn. P4 Jämtland och P4 Västernorrlands granskning visade bland annat att sajten anklagade asylsökande för att sextrakassera tjejer på orten Backe, men när vi började granska händelserna visade det sig inte stämma.

Sajten har också skrivit om den händelse som de två männen nu åtalas för under rubriken "Media ljuger om hemfridsbrott", där man menar att de asylsökandes berättelse är påhittad. Men nu åtalas alltså de två männen för grovt olaga hot och misshandel.  

Händelsen som utspelade sig i slutet på juli fick också stor uppmärksamhet eftersom polisen inte skickade någon till platsen trots skottlossning. Båda männen förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista