Johanna Lejonberg vid Djur och kulgården i Torvalla, Östersund.
1 av 2
Johanna Lejonberg ansvarar för hela Djur och kulgården i Torvalla, Östersund. Fjordingen Skrej är bästis med Kättman som är en vänlig men mycket bestämd åsna. Foto: Marcus Frånberg
Fjordingen Skrej vid Djur o kulgården, Torvalla.
2 av 2
Fjotdingen Skrej njuter av höstsolen. Foto: Marcus Frånberg
Djur och fritid

Bestämd åsna och leriga minigrisar lockar alla åldrar

Djur och kulgården i Torvalla
8:42 min

Har man svårt att gå eller prata, är stressad eller bara vill umgås med djur - ja då finns Djur och kulgården i Torvalla som är öppen för alla.

Djur och Kulgården är en föreningsdriven gård som ska vara en välkomnande mötesplats för alla. Gården ligger i ett skogsparti mellan bostadsområdena i övre Torvalla utanför Östersund. Ett mindre stall, en byggnad för personal och några förrådsbyggnader samlas bland hagar och foderhäckar.

Många besöker gården för att träffa hästar eller den vänliga men bestämda åsnan Kettman. Bröderna Sigge och Sylvester är ett par minigrisar som kom från Skansen sommaren 2015.

På gården har man bland annat undervisning i hästhantering och grundläggande ridning, ridturer, ridläger och ridning för funktionshindrade. Dessutom kan man umgås med kaniner, får och ibland några gäss.

- Vi har hela spannet av besökare, från äldreboenden i närheten till förskolor som gärna kommer hit för att leka och lära om djuren, säger Johanna Leijonberg som ansvarar för hela gården.

Djur och kulgården har alltid en skiftande skara med folk som är där på praktik eller arbetsträning, Micagruppen är också där dagligen för att delta i gårdens arbete.


Allt kostar pengar och det är inte billigt att driva en gård med inköp av djur, foder underhålla byggnader med mera.

- Vi har det ofta kärvt med ekonomin, vi är bara 150 medlemmar så utan driftsbidrag från Östersunds kommun och en del sponsorer skulle det inte gå. Men vi går i alla fall runt, säger Johanna Leijonberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".