region, jämtland, härjedalen, sjukvård,
Namnunderskrifterna ska lämnas in till region Jämtland Härjedalen där beslut ska fattas om en folkomröstning om ett Stornorrland ska äga rum. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Storregion

Över 10 000 namn för folkomröstning om Stornorrland

"Vi utgår från att det blir en folkomröstning"
1:34 min

Folkinitiativet Rösta om Stornorrland har nästan samlat in de 11000 namnunderskrifter som kan leda till en folkomröstning i frågan.

Bakom folkinitiativet står Hela Sverige ska leva Jämtlands län och tankesmedjan Framtid för Jämtland tillsammans med ett fyrtiotal organisationer, politiska partier och företag i länet.

I dagsläget har det kommit in 10041 namnunderskrifter.

– Jag har aldrig sett det här engagemanget i någon fråga förut. Det var väl EU kanske för 20 år sedan som det var det här engagemanget.  säger Joakim Persson från folkinitiativet Rösta om Stornorrland.

Målet är att få in 11000 namnunderskrifter. Därefter ska namninsamlingen lämnas in till region Jämtland Härjedalen i hopp om att en folkomröstning i länet ska äga rum.

– Vi utgår från att det blir en folkomröstning när vi har det här underlaget och vi har också stöd från flera politiska partier, säger han.

– Det handlar om den demokratiska rättigheten att få säga sitt. Det är ingenting som politikerna kan bestämma själv


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".