Man med grått hår och glasögon i beige kavaj
Kommunalrådet Göran Bergström (S) i Strömsund kritiserar polisbristen i glesbygden och uppvaktar inrikesministern i frågan. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Polis

Kommunalråd kräver att regeringen agerar kring polisbristen

Kommunalrådet: Polisens avstånd till medborgarna ökar
1:25 min

Polisbristen i glesbygden är på agendan när ett tjugotal kommunföreträdare från norra Sverige träffar inrikesminister Anders Ygeman på måndag. 

Det är en grupp kommunalråd i Norrlands inland som tillsammans protesterar mot polisbristen i glesbygden och konsekvenserna som det får för invånarna.

Göran Bergström (S) som är kommunalråd i Strömsund har själv jobbat som polis under många år och hoppades mycket av den nya organisationen med en polismyndighet där polisens verksamhet skulle bli mer enhetlig och komma närmare medborgaren:

– Vi hoppades och tyckte att det lät så fantastiskt, säger han.

Verkligheten blev en annan enligt honom och de många andra kritikerna:

– Vår upplevelse är att polisens avstånd till medborgarna i Norrland har faktiskt ökat, och det är därför vi tagit det här initiativet, säger Göran Bergström.

Tiden för att gnälla är förbi.

Efter att politikerna i norr i en skrivelse till regeringen krävt åtgärder så möter de nu inrikesminister Anders Ygeman. De kommer då ta upp bland annat svårigheterna att få hjälp från polisen vid misstänkta brott och glesbygdstillägg för att få behålla poliser.

– Tiden för att gnälla är förbi, det är dags att börja skruva här och där i den nya organisationen, säger Göran Bergström som också skrivit debattartikel om poliskrisen.

En annan sak som kommer tas upp är en reglering av utryckningstiderna. Totalt är det tio punkter som delegationen kommer ta upp med inrikesministern, och även med oppositionspartierna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".