Arkitektfirman Murmans vinnande förslag till det Samiska parlamentshuset
Arkitektfirman Murmans vinnande förslag till det Samiska parlamentshuset Foto: Murman Arkitekter
Samhälle

Östersund slåss för att få samisk parlamentsbyggnad

Kommundirektören: Vi jobbar hårt för detta
1:23 min

Sju kommuner slåss om att bli platsen för Sametingets parlamentsbyggnad. Nu ska sametingets ledamöter övertygas om varför Östersund är bästa ort.

Östersund är en av sju kommuner som vill bli platsen för Sametingets parlamentsbyggnad. Nu ska bland andra kommundirektör Anders Wennerberg övertyga sametingsledamöterna om varför just Östersund är bästa ort.

– Det är en viktig fråga för oss som förvaltningskommun. Vi har jobbat hårt för detta i drygt ett år nu, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

1993 beslutade Sametinget att den planerade parlamentsbyggnaden skulle placeras i Kiruna. Men stadsflytten där satte käppar i hjulen och sen dess har sju kommuner anmält intresse för att bli placeringsort och det är inte längre självklart att det blir Kiruna.

– Östersund uppfyller väldigt väl de delar som är viktiga för placeringen av parlamentsbyggnaden.

Förslag på placering är nedanför Jamtli på den så kallade yrancampingen, det andra är borta vid Frösö park-området. Ett beslut om vilken stad som vinner väntas tas vid Sametingets plenum nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".