Avancerad datorteknik kan kopiera Stradivarius fioler

Forskare från Mittuniversitetet kan avslöja hemligheter om världshistoriens kanske mest mytomspunna instrument, Antonius Stradivarius fioler.

På en internationell akustikkonferensen i Lissabon nästa vecka presenterar docent Mats Tinnsten från Mittuniversitetet de senaste forskningsrönen inom området.

Det går inte att kopiera en Stradivarius exakt men forskningsresultaten tyder på att man med hjälp av avancerat datorstöd kan komma mycket nära.

Italienaren Antonius Stradivarius, 1644-1737, införde en geometri och design som blev en förebild för alla fiolbyggare. Av de 1 100 instrument som han byggde finns ungefär 650 kvar. Att instrumenten värderas extremt högt visade sig senast på en auktion på Christies i London i april. Då såldes Stradivarius violin ”Lady Tennant” för över 14 miljoner kronor, vilket var auktionsrekord för ett musikinstrument.

- Hans hantverkskunnande är fortfarande oöverträffat. Få har efter Stradivarius död lyckats tillverka något som kommer ens i närheten av hans bästa arbeten, konstaterar Mats Tinnsten, som tillsammans med docent Peter Carlsson forskar kring om det med hjälp av modern teknik och kraftfulla datorer går att kopiera Stradivariusfioler.