Kvinna som håller telefon (fast telefon) mot örat. 160831. Foto: Michael Ragnarsson/SR
Lönlöst att greppa luren. Omfattande tjall på linjen när teleförbindelserna i södra delen av länet slogs ut under måndagseftermiddagen. Foto: Michael Ragnarsson/Sveriges Radio
Telekommunikationer

Stort teleavbrott i Härjedalen

Det blev omfattande telestörningar i både fasta och mobila telefonin i hela Härjedalen och delar av södra Jämtland under måndagseftermiddagen.

Det var Skanovas nät som drabbades av någon form av kabelfel och förutom Telias fasta och mobila nät berörs även andra teleoperatörer.

Räddningstjänstens inre befäl beslutade att aktivera larmknapparna, som finns på utsidan av byggnaderna, vid samtliga brandstationer i Härjedalen och i Rätan i Jämtland, så att man kan bege sig dit och den vägen slå larm och nå larmnnumret 112, i händelse av olyckor eller bränder.

Enligt en första prognos troddes felet kunna vara avhjälpt vid 20-tiden. Men enligt avbrottsinformationen på Telias hemsida verkade större delen av mobilnätet vara igång igen vid 18-tiden. Då uppgavs drygt 2 000 abonnenter i deras fasta nät ännu vara berörda av telestörningarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".