Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Järnvägstrafik

Inga dagliga avgångar med nattåget till och från Jämtland

Publicerat tisdag 4 oktober 2016 kl 15.55
Politiker: Det är som att tala med en vägg
1:27 min
Kvinna står i grön kofta framför offentlig byggnad.
Eva Hellstrand (C), ledamot i regionstyrelsen, har förgäves försökt få SJ att lyssna på behovet av dagliga avgångar med nattåg till från Jämtland. Nu meddelar SJ att avgångarna endast sker då efterfrågan är tillräckligt stor, det vill säga då turisterna söker sig till Jämtland. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio

Trots att både turistnäringen och politiker påtalat behovet av dagliga avgångar till och från Jämtland med nattåget hörsammas de inte av SJ.

Jakob Enell, som studerar i Östersund, överväger att lämna länet på grund av dåliga kommunikationer.

Han åkte tåg ganska ofta förr.

– Jag gillar att åka tåg, det är smidigt, men nu blir det för det mesta flyg, säger han.

Det sista nattåget för den här hösten avgick för några dagar sedan. 

Först den 18 december börjar de rulla igen och då sker det för att möta efterfrågan från skidturister som vill ta sig till och från Jämtland. Avgångarna sker dagligen fram till och med den 8 januari.

Sedan fortsätter nattågen att köra upp till Jämtland på torsdagar och ner på söndagar under januari.

I februari avgår tågen upp till Jämtland på onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar och från Jämtland på torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar.

För att SJ ska köra nattåg till och från Jämtland krävs bokningar från drygt 200 personer.

I Jämtland har turistnäringen, politiker och allmänhet hoppats på att SJ skulle ändra sin inställning. Nu står det klart att SJ inte lyssnar på det. Efterfrågan på nattåget är inte tillräckligt stor perioder som ligger utanför turistsäsongen.

Eva Hellstrand (C), ledamot i regionstyrelsen, säger att hon stridit för fler avgångar ända sedan SJ meddelade att man skulle sluta med dagliga avgångar.

– Men det är som att tala med en vägg. Det visade ju sig att när SJ körde i somras fanns det många resande. Det handlar ju inte bara om att man ska kunna köra gäster till och från Jämtland, det handlar ju om oss som bor här.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".