Kommunhuset i Sveg. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
1 av 2
Kommunhuset i Sveg. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Skylt Region Jämtland Härjedalen
2 av 2
Härjedalen föredrar att Region Jämtland Härjedalen förblir en egen region. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Regionfrågan

Härjedalen säger nej till Stornorrland

I ett remissyttrande till finansdepartementet säger en enig kommunstyrelse i Härjedalen nej till förslaget om att bilda ett Stornorrland.

Härjedalens kommun vill inte bli en del av en norrländsk storregion. Det står klart efter ett extrainsatt kommunstyrelsemöte under tisdagen.

– Vi ställer oss negativa till att ingå i en storregion tillsammans med övriga Norrlandslän av flera olika anledningar. Vi saknar framförallt dialogen och förankringen med befolkningen. Inte heller har någon konsekvensanalys presenterats. Vad skulle det här innebära för Härjedalens del? Hur ska resurserna fördelas inom regionen? Det säger det moderata kommunalrådet Victor Ericsson.

Det centerpartistiska kommunalrådet Anders Häggkvist menar att det naturliga är att Härjedalen och Jämtland fortsätter som region.

– Att bilda en region som är lika stor som halva landet innebär förutom otroligt långa avstånd en centralisering som inte vi ställer upp på, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".