Röd bil på snöunderlag
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Trafik

Motormännen starkt kritiska till saltning på E14 och E45

Motormännen: Salt ger ett antal negativa effekter
1:27 min

Trafikverket tänker salta två nya sträckor i vinter - E14 mellan Brunflo och Järpen och E45 Östersund till Hammerdal. Intresseorganisationen Motormännen är starkt kritisk.

– Det skapar ett antal negativa effekter, till exempel att man får en beläggning på däcken och när du sen kommer in på osaltat har du sämre fäste. Det har inte minst den tyngre trafiken vittnat om, säger Sten Bredberg på Motormännen.

Anledningen till saltningen på de nya sträckorna är att Trafikverket ändrat vägstandarden beroende på trafikvolymer och ändrat klimat. Förutom saltning lovar Trafikverket snabbare plogvändor, alltså kortare sträckor och tidigare utryckning. Sten Bredberg hoppas att verket lever upp till det och inte försöker salta bort snön. 

– Det är det farligaste som kan hända för då får vi den här modden som ligger kvar och skapar den värsta halkan, säger Sten Bredberg på Motormännen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".