En kärra full med pärmar lämnas över
Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Regionfrågan

20 740 vill folkomrösta om Stornorrland

Anna Frestadius: Det vore ett svek om det inte blir av
0:55 min

Nu har namninsamlingen med kravet på en folkomröstning om Stornorrland lämnats in till Region Jämtland Härjedalen. 

Det var ett 20-tal personer från folkinitiativet "Folkomrösta om Stornorrland" som tågade från sjukhusets entré till Regionens hus i Östersund vid lunchtid på torsdagen. En tungt lastad vedkärra med 19 pärmar fulla av namnunderskrifter lämnades över till regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg (S).

– Det känns jättestort och fantastiskt för det här har skett på bara tre veckor. Jag tror att det är ett av Sveriges snabbaste folkinitiativ, vi har ju över 20 procent av de röstberättigas namn i det här, säger Anna Frestadius.

Pärmarna innehöll drygt 20 000 namnunderskrifter för en folkomröstning om Stornorrland och Margareta Winberg imponerades av gruppens arbete. 

– De har gjort ett väldigt stort arbete och det är imponerade och jag önskar att politiken i allmänhet kunde fungera med en sådan entusiasm och sådan aktivitet, det vore väldigt vitalt för demokratin, säger Margareta Winberg.

Nu är det upp till Region Jämtland Härjedalen att gå igenom alla namnunderskrifter, frågan ska beredas och regionfullmäktige ska ta ett politiskt beslut om folkomröstningen ska genomföras. För att stoppa ett folkomröstningsinitiativ krävs två tredjedelars majoritet.

I slutändan är det Riksdagen som äger frågan och bestämmer om indelningen av regioner i Sverige.

Även i Norrbotten samlas det in namn för en folkomröstning om ett Stornorrland. Endast några hundra namn återstår.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".