Rättegångssal tingsrätten
Foto: Johanna Nyman/SR
Brott

Rättspsykiatrisk undersökning ser ut att vänta misstänkt pappa

Åklagare: Har varit mycket känslor
2:05 min

Under torsdagen hölls slutpläderingarna i den rättegång där en man misstänks ha kastat sitt eget barn nedför en kraftverksdamm i östra Jämtland.

Starka vittnesmål hördes från de poliser som var på plats den aktuella dagen i augusti.

Den första patrullen kom när barnet redan låg nere på betongen vid kraftverksdammen. Poliserna uppgav att de blev attackerade av den misstänkte mannen men att de till slut kunde överbemanna honom. 

Detaljer som rör vad mannen ska ha sagt efter gripandet var så starka att polisen hade svårt att berätta om det under rättegången. Och det var överhuvudtaget en tryckt stämning i rättssalen.

Under eftermiddagen hölls slutpläderingar där åklagare Eva-Lena Rimér hävdade att mannen har gjort sig skyldig till försök till mord. Att det finns bevis för att han har kastat barnet vid kraftverksdammen och inte (som han själv uppger) tappat det. Det är bland annat mot bakgrund av vad poliserna på platsen har berättat, och vad mamman har berättat.

Åklagare Andreas Victor framhöll att det inte går att veta vad som exakt skedde nere vid kraftverksdammen.

- Hans hustru har inte sett allt. Det vi vet är att barnet har fallit ner i kraftverksdammen, men om barnet har tappats eller slängts ner vet vi inte menar jag, säger han.

Åklagare Eva-Lena Rimér yrkade aldrig på någon påföljd, eftersom det med stor sannolikhet ska göras en rättspsykiatrisk undersökning av mannen. Om det blir en sådan undersökning beslutar tingsrätten om på tisdag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".