Curt Jonsson vid sitt mikrokraftverk på Gården i Ede i Strömsunds kommun
Curt Jonsson vid sitt mikrokraftverk på gården i Ede i Strömsunds kommun Foto: Johanna Gadd
Elförsörjning.

Curt blir utan ström när vattenkraftverk hotas av rivning

"Det blir fotogenlampa redan till julafton"
1:00 min

Curt Jonsson i Ströms Vattudal riskerar att bli utan ström redan efter årsskiftet. Mark- och miljödomstolen anser att mikrokraftverket på gården saknar tillstånd och ska rivas.

– Det är tråkigt. Det blir som att gå tillbaka till 1920-talet nu, säger en besviken Curt Jonsson.

Det var Curt Jonssons morfar som byggde vattenkraftverket år 1930 som har försörjt gården i Ede med el fram tills nu. Ingen annan el finns på gården.

Mark- och miljödomstolens beslut är likt länsstyrelsens tidigare beslut att det inte finns något tillstånd för vattenkraftverket.  Det innebär att vattenkraftverket måste rivas inom två och ett halvt år, men redan inom tre månader måste Curt Jonsson stänga av strömförsörjningen till huset.

– Det blir fotogenlampa redan till julafton. Det blir ingen julstjärna i alla fall. Det känns bara jobbigt att bli strömlös. Allting blir annorlunda. Det känns inte roligt, säger han.

Kommer du att bo kvar på gården?

– Jo, jag har ju min utkomst helt och hållet ifrån gården genom mina grönsaksodlingar. Jag får köra bensin-elverk då. Allting går ju, säger Curt Jonsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".