Bil vid övergångsställ
"När det gäller landet i stort är det stora mörkertal. Det är kanske 100 000 som varje år har för dålig syn på ögonen så att man inte ska få köra bil. Vi vet att det är 30 000 som får stroke och det är 25 000 som får en demensdiagnos", säger Lars Englund på Transportstyrelsen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Trafik

Transportstyrelsen: Borde vara många fler återkallade körkort

Transportstyrelsen: Kan inte räkna med att patienten inte kör
1:01 min

Mindre än tio procent av de som får en demensdiagnos anmäls till Transportstyrelsen som olämpliga förare. Trots att läkare är skyldiga att anmäla körkortsinnehavare som är medicinskt olämpliga att köra.

Istället gör många läkare en muntlig överenskommelse med sin patient om att hen inte bör köra, enligt chefsfläkare Lars Englund på Transportstyrelsen.

– Det vanligaste, även vid uppenbart olämpliga patienter, är tyvärr att läkaren gör en muntlig överenskommelse med patienten, säger han. 

– Det gör man också vid demenssjukdom och det brukar jag ta som ett exempel på en sjukdom där man inte kan räkna med att patienten kommer att följa det här.

Borde vara många fler återkallade körkort

De vanligaste orsakerna till att körkort dras in av medicinska skäl är synnedsättning, olika demenssjukdomar, missbruk- och beroendesjukdomar.

Förra året drogs drygt 4 300 körkort in i landet, men mörkertalen är stora. Det finns väldigt många olämpliga förare som har kvar sitt körkort enligt Lars Englund.

– När det gäller landet i stort är det stora mörkertal. Det är kanske 100 000 som varje år har för dålig syn på ögonen så att man inte ska få köra bil. Vi vet att det är 30 000 som får stroke och det är 25 000 som får en demensdiagnos. Så det borde vara många fler återkallade körkort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".