Plånbok, kvitton, pengar.  Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Den 1 november träder en ny lag om skuldsanering i kraft. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Hemekonomi

Ny lag om skuldsanering tar mer hänsyn till barn

Juristen: Det kommer bli enklare att ansöka
3:08 min

Från 1 november ska det bli lättare för dig som hamnat i en svår skuldfälla att få hjälp med en skuldsanering.

Att få hjälp med skuldsanering innebär att man helt eller delvis befrias från ansvaret att helt, eller delvis, betala av sina skulder. Normalt läggs en betalningsplan upp på fem år.

– Innan dess kan man ha haft utmätning, eller fått sälja av sina tillgångar. Man kanske kan få behålla en bil av ett visst värde för att man har ett behov av att ha en bil. Men man kan inte ha en massa saker och sedan få en skuldsanering. Det är en tuff situation att gå igenom, man lever på existensminimum, berättar Anna Lidman, jurist på skuldsaneringsteamet på Kronofogden i Östersund.

Det är en tuff situation att gå igenom.

Under förra året var det 147 personer i Jämtlands län som ansökte om att få hjälp och få en skuldsanering. 

Den 1 november träder en ny lag i kraft som innebär en del förändringar.

– Det kommer bli enklare att ansöka. Själva blanketten kommer bli enklare att fylla i. Det kommer också bli möjligt att ansöka via en e-tjänst på Kronofogdens hemsida, säger Anna Lidman och fortsätter:

– Det kommer också bli två betalningsfria månader per på – juni och december. I den nya lagen tar man mer hänsyn till barnperspektivet på ett nytt sätt, och de betalningsfria månaderna har mycket att göra med just exempelvis att man ska kunna köpa julklappar till sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".