Karta över Sverige med Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland markerat.
Karta över Sverige med Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland markerat. Foto: Karta: CartoDB
Regionfrågan

Region JH har påbörjat arbetet kring en eventuell folkomröstning

Nu har Region Jämtland Härjedalen påbörjat arbetet kring en eventuell folkomröstning i regionfrågan.

Det allra första som ska avgöras är om alla krav är uppfyllda för att kunna genomföra en folkomröstning. Det ska regionfullmäktige ta ställning till i november.

Ett kriterium, som redan är uppfyllt,  är att minst tio procent av röstberättigade befolkningen ska ha skrivit under initiativet.

– Utan tvekan är det första kriteriet uppfyllt med råge, säger Margareta Winberg, regionfullmäktiges ordförande (S) i ett pressmeddelande.

Det andra kriteriet är att att frågan som initiativet gäller ska vara en fråga som hanteras av regionen.

– Vi har också analyserat förarbetena till lagen om folkomröstningar och kommit fram till att det finns anledning att också godkänna det andra kriteriet, säger hon.

– Vi kan inte påverka frågan om regionindelningen direkt eftersom det är en fråga för regering och riksdag. Men genom folkomröstningsinitiativet kan vi berätta för regering och riksdag vad befolkningen i Jämtland Härjedalen anser och för denna indirekta påverkan finns det, enligt vår bedömning, ett utrymme, säger hon.

Arbetet med frågan kring en eventuell folkomröstning ska vara klar för beslut i fullmäktige i februari.




Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".