Kultur

Nätkampanj kan ge Hammerdals gamla lokstall en ny chans

9:22 min

Konstnären Åsa Maria Hedberg vill ge bygdens gamla lokstall nytt liv. Hon planerar en plats för bland annat monumentalt skapande.

Tågspåret genom Hammerdal, i Strömsunds kommun, är sedan länge bortplockat. Det finns nästan inget som skvallrar om att ortens drygt 100-åriga lokstall en gång huserade mäktiga lok. 

Det var arkitekten Folke Zettervall som ritade lokstallet 1911. Men sedan järnvägstrafiken lades ner på 1980-talet har huset för det mesta stått tomt.

Genom bland annat en insamlingskampanj på nätet, så kallad crowdfunding, vill konstnären Åsa Maria Hedberg förverkliga sina planer på att göra byggnaden till en mångsidig verkstad för såväl sig själv som för andra konstnärer.

– Dels har jag ett eget behov av att kunna jobba storskaligt med konstverk, men det är ett behov som inte bara jag har. Så förutom min egen ateljé vill jag öppna upp så att andra, både yrkesverksamma och hobbyskapare, ska kunna komma hit och skapa monumentala konstverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista