SAS-flygplan i luften
Hundratals resenärer drabbades när flygavgångar ställdes in på grund av dimma över flygplatsen på Frösön. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Flygtrafik

Flera flyg stoppade på grund av dimman

Swedavia: Det är omöjligt att landa på flygplatsen
1:03 min

Hundratals resenärer har varken kunnat flyga till eller från flygplatsen på Frösön på grund dimman som ligger tät över Åre Östersund Airport. Ett flygplan från Stockholm tvingades vända i morse.

– Det är tjock dimma över hela flygplatsen så det är omöjligt att landa på flygplatsen just nu, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.

Dimman ställer till det för flygen att landa på Åre Östersund Airport. Flera avgångar har blivit inställda under onsdagen och fler väntas bli inställda.

Varken SAS-flyget eller BRA flyget från Stockholm kunde landa på Åre Östersund Airport under morgonen på onsdagen.

Det innebar i sin tur att flygen som skulle avgått från Åre Östersund Airport till Stockholm blev inställda.

Planet från Umeå under förmiddagen har inte lyft än från Umeå på grund av dimman i Östersund och kommer bli flera timmar sent.

Enligt flygbolagen kommer resenärer att ombokas till andra avgångar.

– Som läget är nu så får vi avvakta timme för timme och se om dimman lättar, säger Ulf Wallin.

När tror ni flygen kan vara igång igen?

– Prognosen flyttas fram hela tiden. Det finns inget besked om när dimman ska lätta. Läget just nu är att dimman är väldigt tjock. Dessvärre ser det ut som att det kommer kunna vara problem långt in på dagen, säger han. 

De fem första avgångarna från Åre Östersund Airport kunde starta under onsdagen.

– Det går ofta att starta i dimman. Men inkommande plan kunde inte landa och det är där problemet ligger, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".