Per-Olov Wikberg, Naturvårdsverket, projektledare för lavinprognoerna.
1 av 2
Per-Olov Wikberg, Naturvårdsverket, Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Laviner i fjällen.
2 av 2
Laviner i fjällen. Foto: Mattias Fredriksson/ Fjällsäkerhetsrådet.
Laviner

Säker lavinprognos ger färre olyckor

"Färre tillbud inom områden med prognoser"
1:51 min

Det har varit färre olyckor i områden där det görs lavinprognoser. Det visar en sammanställning som Naturvårdsverket gjort.

– Det har varit tillbud, men det har varit fler tillbud i områden som inte har lavinprognoser. Lyckligtvis har ingen omkommit i laviner i vinter, vi hoppas att prognoserna redan nu haft effekt på färre olyckor, men det krävs nog några fler år för att säkert kunna vara säkra, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket som är projektledare för lavinprognoserna.

Den gångna vintern var den första med dagliga nationella lavinprognoser. Lavinprognoser har producerats för tre stora områden; Åre/Storulvån/Bydalen, Hemavan/Tärnaby och Abisko/Riksgränsen. Under hösten har en summering av det första året lämnats till regeringen.

– Bra lavinexperter på plats som kunnat ge oss bra fakta och underlag till prognoserna har varit viktigt för ett bra resultat, säger Per-Olov Wikberg.

15 000 unika besökare har besökt nätsidan lavinprognoser.se. Det mediala intresset för lavinprognoserna har varit stor med över 460 medieinslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".