Johanna Thomtén, docent i psykologi på Mittuniversitetet.
Johanna Thomtén, docent i psykologi på Mittuniversitetet, ansvarar för studien i Östersund. Studien görs även i samarbete med Örebro universitet. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Hälsa

Mittuniversitetet gör ny studie om kvinnor med smärta i underlivet

Johanna Thomtén: Vi vill lära oss om hur personer hanterar smärtan
3:28 min

Många kvinnor besväras av smärta i underlivet vid samlag eller beröring och nu i oktober ska Mittuniversitetet tillsammans med Örebro göra en studie om det.

Vestibulit, eller vulvodyni som det också kallas; är smärta i slidmynningen. Det är vanligast i de åldrarna när kvinnor har gjort sexuell debut till 35-40 årsåldern och i den åldersgruppen kan det vara så vanligt att 10-15 procent har problem.

– Vi kommer att göra fokusgruppsintervjuer och i vår kommer det att göras behandlingsstudie, berättar Johanna Thomtén, docent i psykologi vid Mittuniversitetet och legitimerad psykolog som leder studien i Östersund.

Enligt Johanna Thomtén söker bara mellan 50-60 procent av alla som har problem med smärta i underlivet hjälp. Hon och de andra som gör studien hoppas nu kunna lära sig mer om hur kvinnor påverkas av den här smärtan.

– Vi hoppas framförallt att vi ska lära oss mer om hur det är att leva med smärtan, hur ens sexliv påverkas, hur relationen till partnern påverkas och hur personer kan hitta strategier som fungerar bra för att kunna hantera smärtan, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".