Kvinna framför Krokoms kommuns kommunchef
"Fjärrundervisningen kräver att du har en lärare på andra sidan. Och det förstår man ju när det gäller språk att det är viktigt att ha någon att prata det här språket med då", säger Annika Berkö, enhetschef Krokoms kommun. Foto: Jon Eriksson/Sveriges radio
Skola

Fler elever ska få lära sig sydsamiska i Krokom

Språkchef: Svårt att få lärare att åka långt
1:21 min

Modersmålsundervisning i samiska ska nu erbjudas för fler elever i Krokom, med läraren på annan ort.

Hittills har många elever inte kunnat få undervisning i sydsamiska, men nu är det tänkt att fem elever på tre olika skolor ska fjärrundervisas med lärare från Sameskolstyrelsen.

För att de inte finns språklärare som kan resa runt i hela kommunen, enligt Annika Berkö, enhetschef för språk och integration på Krokoms kommun.

– Problemet är att hitta lärare. För vi har en väldigt stor kommun, men glest och långt mellan skolor och det är svårt att få lärare som kan åka till alla de här ställena, säger hon. 

Problemet är att hitta lärare.

Med hjälp av videotjänster på internet är det nu möjligt för en lärare på annan ort att undervisa för elever som sitter utspridda på flera olika ställen. Det skiljer sig från vanlig distansundervisning som kan bedrivas utan att ha kontakt med en lärare.

– Fjärrundervisningen kräver att du har en lärare på andra sidan. Och det förstår man ju när det gäller språk att det är viktigt att ha någon att prata det här språket med då. 

I augusti i år trädde även en ny skollag i kraft som underlättar för skolor att köpa fjärrundervisning från annan entreprenad. Förutom att lagen gör det lättare att bedriva undervisning i andra modersmål öppnar den också upp för andra möjligheter.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna köra igång med finska, som också är prioriterat, säger Annika Berkö.

– Men jag har också en tanke om att vi själva kan bedriva fjärrundervisning så småningom. Först och främst inom vår egen kommun, men sedan kanske man också kan sälja det till andra eftersom vi har många duktiga lärare här. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".