Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skola

Unga i Krokom har inte fått läsa sydsamiska

Förälder: Krokoms kommun kunde ha gjort mer
4:25 min
Kvinnlig eleve framför skola.
"Mina närmsta vänner, vi kan ju nästan ingenting. Vi kan grundorden, men vi är en liten grupp som verkligen försöker lära oss", säger Carolina Kroik, niondeklassare på Nyhedens skola i Krokom. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Undervisningen i sydsamiska har aldrig fungerat för niondeklassaren Carolina Kroik i Krokom. Nu har kommunen lovat att få igång fjärrundervisning för henne.

Det är ett bra besked tycker hon, men egentligen för sent. Carolina Kroik sörjer att hon nu bara kan några få ord på sitt modersmål.

– Jag förstår mer än jag kan säga, men jag kan bara lätta ord, säger hon.

Under alla skolår har hon bara haft sporadisk undervisning i Sydsamiska och hon hoppas att fjärrundervisningen som Krokoms kommun nu lovat kommer att fungera.

– Det är bättre än ingenting, men det hade varit bra om man hade lärare på plats. Men nu finns det ju inte så många som undervisar. 

Vi kan ju nästan ingenting.

De var först i somras som hon riktigt fick upp ögonen för vad hon missat. Hon var med i en samisk konfirmationsgrupp och fick då nya vänner.

– Mina närmsta vänner, vi kan ju nästan ingenting. Vi kan grundorden, men vi är en liten grupp som verkligen försöker lära oss.

Katarina Kroik, Carolinas mamma, har i fem års tid kämpat för att få till undervisning i sydsamiska för sina barn i Krokoms kommun. Men det har gått trögt och varje år har hon fått samma svar.

– Det är på gång. Vi jobbar på det. Sedan har man lyckats lösa det så att det fungerar några få gånger, säger Katarina Kroik.

Har det inte varit någon kontinuitet i det här?

– Absolut inte.

Från och med 2010 är Krokoms kommun en så kallad samisk förvaltningskommun, vilket bland annat innebär att man sagts sig vilja stärka det samiska språket och synliggöra kulturen.

Jag tycker inte Krokoms kommun uppfyller de punkter man skriver under på.

I sin handlingsplan, som antogs 2013, har man skrivit att fler grundskolelever ska lära sig samiska. Något som Katarina Kroik tycker man inte lyckats något vidare med.

– Nej jag tycker inte man uppfyller de punkter man skriver under på.

Carolina Kroik, niondeklassaren på Nyhedens skola, känner sig i dag stolt över att kalla sig same, men så har det inte alltid varit.

– Nej man har blivit kallad en massa saker. Allt möjligt kränkande mot samer, säger hon. 

– Men nu är jag stolt över mitt ursprung. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".