Peter Moberg, polisområdeschef i Östersund.
- Det är mycket rykten kring det här med skrämmande clowner, vi har inte ett enda bekräftat fall i länet säger Peter Moberg, polisområdeschef i Östersund. Foto: Marcus Frånberg
Clowner

Falsk ryktesspridning om skräckclowner

Polisen: Olyckligt med rykten
6:57 min

Trots omfattande ryktesspridning om skräckclowner saknas bekräftade fall där en faktisk clown förekommit, enligt Jämtlandspolisen.

Barn som sett bilder eller hört talas om skräckclownerna oroas och föräldrar berättar om att barnen har svårt att somna och hur de berättar historier de hört bland annat i skolan. En del skolor har därför tagit upp problemet. Rektorerna i Krokoms kommun började under måndagen att diskutera hur man ska göra för att prata med barnen.

– Rykten kan vara nog så skrämmande och har det väl satt igång så blir det en löpeld. Viktigt att man pratar med barnen hemma och här i skolan om vad som kan vara sant och inte. Självklart ska vi i skolvärlden också ha en beredskap för att det kan finnas allvar bakom vissa fall, säger Sanna Palomaa verksamhetschef för skolorna i Krokom.

Enligt polisen i länet har de varken sett eller på annat vis fått bekräftat att någon clown skulle ha dykt upp.

– Det vi har sett är att ungdomar har samlats för att leta clowner, annars är det i mångt och mycket ryktesspridning det handlar om, säger Peter Moberg, polisområdeschef i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".