En ung man och kvinna i ytterkläder vid en björk med gula löv
Mona Brorsson och Jesper Nelin är två av landslagets åkare som förbereder sig inför världscupen i Östersund. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Skidskytte

Brorsson och Nelin laddar för skidskyttepremiären

Möt Mona Brorsson och Jesper Nelin
11 min

Om drygt en månad är det världscuppremiär i skidskytte och förväntningarna är höga hos landslagsåkarna Mona Brorsson och Jesper Nelin.

Skidskyttelandslaget har precis avslutat sommarträningen, en barmarksperiod full av tuff träning. Den här veckan har de en vilovecka för att ladda batterierna innan det är dags att börja med tävlingsförberedelserna. Om drygt en månad är det världscuppremiär i Östersund. 

– Det är mycket förväntningar i luften, det är mycket man funderar över innan det har dragit igång, säger Mona Brorsson.

Mona Brorsson och Jesper Nelin är två av landslagets åkare som just nu är hemma i Östersund. 

Förra säsongen blev Mona Brorsson 6:a på VM, bara 24 sekunder från bronset. Hon har också SM-guld i både sprint och jaktstart liksom SM-guld i rullskidskytte med sig i bagaget. Inför årets säsong hoppas hon ta ytterligare ett kliv mot toppen.

– För min del handlar det mest om att kunna hålla en lite högre hastighet, att kunna åka lite fortare hela tiden. Träningen har varit inriktad på den biten också, vi tränar väldigt mycket med mjölksyra i kroppen för att utveckla uthålligheten. Och tester visar att det går åt rätt håll, säger Mona.

Jesper Nelin från Borås har en 16:e plats i sprint som bästa resultat, från debuten i världscupen i fjol, och ett SM-guld i rullskidskytte. Inför förra säsongen plockades han upp av Wolfgang Pichler - som en talang att satsa på inför VM 2019.

– Jag hoppas kunna ta ytterligare ett steg i åkningen. Sedan är det skyttet som har varit väldigt svajigt tidigare, så det är något vi jobbat ganska mycket med till i år och jag hoppas att det ska sitta i vinter.

Den 27 november drar världscupen igång i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".