Bengt Nord, redovisningskonsult för LRF Konsult
Bengt Nord, redovisningskonsult för LRF Konsult tror att småföretagarna lönsamhet minskat är för att de inte har höjt inkomsterna när personalkostnaderna för unga ökat. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Företagande

Lönsamheten för småföretagare minskar

Redovisningskonsult: Höjda avgifter för unga slår igenom
4:13 min

Fram till juli i år har lönsamheten för små företag i Jämtlands län minskat med ungefär 0,5 procent. Det visar LRF Konsults årliga lönsamhetsbarometer.

– Det vi ser som har stigit mest är personalkostnaderna, säger Bengt Nord, redovisningskonsult på LRF Konsult.

Undersökningen baseras på 2015 års bokslut från 3 000 av LRF:s kunder och den löpande redovisningen för företag med mindre än 15 anställda.

Bengt Nords teori om varför kostnaderna har ökat har att göra med att personalavgifterna för unga har ökat sedan nyår och det har lett till att lönsamheten för företagen har minskat.

– Om man inte kompenserar avgiftsökningen med höjda inkomster blir det en minskad lönsamhet och det är det vi tror har hänt, säger han.

Framöver tror dock Bengt Nord att lönsamheten kan komma att öka och då speciellt för de företag inom turistnäringen.

– Det sker en expansion och framförallt åt Årehållet i och med att det ska vara VM där men det gör även att det kan öka på andra delar i länet, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".