Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Marcin Gronek
Marcin Gronek talar om sin psykiska ohälsa på Storsjöteatern. Foto: Hanna Kalla/ Sveriges Radio
Psykisk ohälsa

Våga fråga - uppmaningen efter pappans död

Marcin Gronek: Vi behöver prata om vår psykiska hälsa
5:43 min

När Marcin Gronek var barn fick han beskedet att hans pappa blivit mördad. Det har satt djupa spår i hans psykiska hälsa. I torsdags berättade han sin livshistoria på en konferens i Östersund.

Det är Jämtlands läns brukarråd och Hjärnkoll Jämtland som stod bakom konferensen som handlade om att förbättra attityderna till psykisk ohälsa. Över 400 personer var på plats på Storsjöteatern.

En av många föreläsare var Marcin Gronek. Han var nio år när han flyttade från Warszawa i Polen till Östersund. Redan då hade han ångest för att han hade valt att följa med sin mamma till Sverige och lämna sin pappa i Polen. Detta efter att föräldrarna valt att skilja sig. Drygt ett år senare mördas hans pappa och händelsen tog hårt på Marcin Gronek.

– Det var fruktansvärt. Perioden efter var helt svart. Jag vaknade upp varje dag och fattade inte att han var borta. Jag såg min pappa i alla manliga förebilder, säger han.

Framförallt var det ingen som pratade med honom om händelsen eller frågade hur han mådde.

För att hantera hans aggression och ilska började han dricka alkohol i ung ålder. Han kom i kontakt med psykiatrin och när han var 22 år fick han diagnosen bipolär sjukdom.

I torsdags var han på Storsjöteatern och berättade om sin livshistoria.

– Jag tror det finns människor som känner igen sig och jag vill sprida den här kunskapen. Vi behöver mer kunskap och vi behöver prata om vår psykiska hälsa, säger han.

Många människor har svårt att prata om psykisk hälsa. Hur tycker du att man ska ändra attityden?

– Man kan börja så tidigt som redan i skolan med ett ämne som heter psykisk hälsa och ohälsa. Då börjar man redan med barnen och man blir mer medveten som människa. Det fanns inte när jag växte upp. Då hade jag nog fångat upp mitt eget dåliga mående och kanske hade någon vuxen sett att jag behövde hjälp, säger han.

Under åren har hans liv gått upp och ner. I somras drabbades han av en depression och var nära att ta sitt eget liv.

– Det har varit en omtumlande period.  Jag och min sambo fick barn och vi flyttade till Sundsvall. Jag har bytt jobb. Östersund har varit min trygghet i 21 år och plötsligt väljer jag att flytta till en annan stad, säger han.

Han var djupt deprimerad och berättat att han mådde så pass dåligt att han vissa dagar inte ville gå upp ur sängen. Han packade en väska med alkohol och tabletter och åkte till ett hotell.

– Jag hade haft dom här planerna länge. Men som tur var det en tjejkompis som hörde det här och som ringde polisen. Så jag kom in på psykiatrin i Sundsvall, säger han.

I onsdag blev han utskriven från psykiatrin i Sundsvall.

– Jag är inte återhämtad än men jag är på god väg, säger han.

Han anser att det är viktigt att kunna prata om psykisk ohälsa.

– Jag måste berätta det här. jag har hittat ett sätt att leva. Jag har varit med om kriser och jag har ifrågasatt mitt liv. Det är ett viktigt ämne att prata om. Jag vill ha utveckling inom den psykiska hälsan och ohälsan i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".