Glad man i t-shirt sitter avslappnad i turkos sammetsfåtölj
Hasse Brontén - här när han var med i Ladies Night, i dag i P4 Jämtland. Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur

Hasse Brontén: Jag kunde önska att min pappa hade cancer

Det slog slint i huvudet. Jag tänkte: nu ska jag hoppa av polisen och satsa på det här.
16 min

Polisen och tidigare säpoagenten Hasse Brontén bytte karriär och blev ståuppkomiker. Nu gästar han Östersund för både allvar och humor.

Hasse Brontén gästar Östersund av två anledningar. Först som föreläsare på en konferens om psykisk ohälsa där han talar om sin uppväxt med sin pappas bipolära sjukdom. Sen som huvudnumret på en föreställning med ståuppkomiker.

Pappans sjukdom vände upp och ner på livet för Hasse och hans familj under hans uppväxt. I samband med att han började på polishögskolan 1988 orkade hans pappa, som också var polis, inte leva längre:

- Vi hade ganska bra kontakt på slutet, vilket gjorde det än mer jobbigt för mig när han tog sitt liv. Man vill så gärna ha en förklaring till varför någon bara försvinner. Men han orkade inte simma längre genom livet, och jag får respektera det. Jag är inte alls arg på min pappa. 

Efter att ha arbetat inom polisen en mängd år sökte han 2004 en stand up-kurs på Dramatiska institutet i Stockholm. Efter några år lämnade han karriären som polis, säpoagent och lärare på polishögskolan helt. Nu lever han på att vara komiker och föreläsare sen 10 år tillbaka.

- Det finns ingen som är roligare än jag, säger han med glimten i ögat. Jag tror att det är viktigt att kanske känna så. Men det finns ju så fantastiskt mycket roliga komiker. Men vi är samtidigt väldigt snälla i Sverige, ingen får bli ledsen. Egentligen är det ju inte så farligt om någon blir lite kränkt, det är ju bara en känsla, det får hanteras, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".