Sjukvård

Hyrläkare i Krokom kostade halv miljon för 11 dagars jobb

3:16 min

Drygt en halv miljon kronor för jul- och nyårshelgen, det är kostnaden för en hyrläkare vid Krokoms hälsocentral nu i julas.

Tidigare har man klarat sig utan att ta in hyrd personal i Krokom, men bristen på distriktläkare har gjort att kostnaderna rusat iväg det senaste året.

Och att hyrläkarföretagen haft fritt fram att sätta prislappen retar den ordinarie personalen.

– Det är osmakligt, tycker jag, säger Annika Östling, distriktsläkare och vice ordförande i läkarföreningen i Jämtland.

Det var i julas som man kände sig tvungen att ta in hyrläkare för att klara av bemanningen på Krokoms hälsocentral.

Det är osmakligt.

Men för att få tag i en läkare gjorde man en direktupphandling med företaget Svensk läkarrekrytering AB. Vars timkostnad för allmänläkare ligger cirka 500 kronor över de priser som Region Jämtland Härjedalen har förhandlat fram i sina ramavtal.

För en läkare som jobbade från någon dag innan julafton till nyårsdagen i julas, totalt elva dagar, har man fakturerat 511 488 kronor.

Totalt har man i Krokom betalt ut drygt två miljoner kronor till företaget de senaste 12 månaderna.

Det är läkarbristen som gör att de kan ta så mycket mer betalt enligt Margaretha Öst som är handläggare på region Jämtland Härjedalens upphandlingsenhet.

– Det är en marknad i dag för sådana här bolag. Och vad vi kan se så ökar ju timpriset bara mer och mer, säger hon. 

I år har regionen direktupphandlat 50 hyrläkarföretag för att de 20 som redan finns inom ramavtalet inte har räckt till på långa vägar.

Vi har varit i händerna på bemanningsföretagen.

Svensk läkarrekrytering, som använts i Krokom, hade förra året ett fördelaktigt avtal när det gäller jour. För tre dagar, julafton till annan dag jul, har man fakturerat drygt 213 000 kronor för en läkare.

Just jourkostnaderna har nu omförhandlats av upphandlingsenheten med alla bemanningsföretag. Man har fått ner kostnaderna med nästan hälften.

– Vi har varit i händer på dem. Vi har blivit tuffare nu. Det är vi som försöker ställa krav, säger Margaretha Öst.

Vad betyder det att ni varit i händerna på dem?

– Lite grann att det är bolagen som har fått styra och ställa. 

Enligt Annika Östling på läkarföreningen saknas det 30-40 specialister i allmänmedicin i regionen nu. Vilket gör att hon tror att hälsocentralerna kommer att behöva ta in hyrläkare länge till.

– Det kommer behövas vikarier under lång tid framöver för att den fasta personalen ska få möjlighet att arbeta framåt. Med att till exempel utbilda läkare lokalt, säger hon.

I morgonprogrammet kommer Thomas Karlsson, verksamhetschef för Krokom och Föllinge hälsocentral, intervjuas om hur det kommer sig att tagit in hyrläkare i verksamheten. 

Denna nyhet bygger på ett lyssnartips. Vi tar gärna emot fler!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista