Forskaren Özge Öner och Lillänge.
Forskaren Özge Öner menar att Lillänge inte behöver konkurrera med Östersunds centrum. Foto: Kollage: Marcus Frånberg/Björn Djurberg /Sveriges Radio
Handel

Forskare: Lillänge och centrum bör komplettera varandra

"Olika konsumtion för köpcentra och stadskärnor"
2:01 min

Handeln i Östersunds centrum och externa köpcentra så som Lillänge behöver inte konkurrera om kunderna. Snarare bör de komplettera varandra, menar forskaren Özge Öner vid Institutet för näringslivsforskning.

Enligt Özge Öner, som också är assisterande professor vid Jönköpings universitet, så kommer det i stadskärnorna i framtiden mer konsumeras vad hon beskriver som erfarenheter, det vill säga matupplevelser, tjänster och mer specialiserad konsumtion så som exempelvis kläder. På de stora köpcentra utanför stan handlar det mer om att storhandla för praktiska ändamål. Det handlar då exempelvis om mat, möbler och hemelektronik.

- Det beror väldigt mycket på vad du säljer för typ av vara, säger Özge Öner till P4 Jämtland.

Problemet är när centrum försöker konkurrera med köpcentra om samma tjänster. Då brukar det gå illa för stadskärnan.

- De flesta stadskärnor som försöker efterhärma köpcentra misslyckas, säger hon.

Özge Öner är övertygad att det finns en framtid för både centrum och köpcentrum att samexistera, om man slutar att slåss om samma kunder.

En av dem som tror på rönen är Sven-Åke Sidén som handlade vid Lillänge under onsdagen:

– Det är lätt att handla vid stora köpcentra, men sen åker vi gärna in och handlar i lite mer specialbutiker inne i centrum, till exempel kläder som sällan finns ute här i Lillänge, säger han.

En sak som verkar ligga stadskärnan i fatet är parkeringsavgifterna.

– Det är dyrt att parkera inne i stan. Tar de bort parkeringsavgifterna så tror jag det blir mer folk där, säger Kerstin Lindström som var ute och handlade i Lillänge under onsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".