Ung blond kvinna sitter vid mikrofon i en radiostudio
Kajsa Landén och hennes familj väljer nu att prata öppet om att hennes pappa tog sitt eget liv. Foto: Agneta Nilsson/Sveriges Radio
Psykisk ohälsa

Kajsas pappa tog sitt liv

"Om man inte pratar om det blir det bara värre"
12 min

Psykisk ohälsa är ofta förknippat med mycket skam och skuld. Kajsa Landéns pappa tog sitt liv och nu väljer hon att prata öppet om det.

Psykisk ohälsa är ofta förknippat med mycket skam och skuld. Så var det också i Kajsa Landéns familj när hon växte upp tillsammans med en pappa som inte mådde bra. Kajsas pappa Janne förnekade under hela sitt liv sin ohälsa, vilket till slut ledde till att han valde att ta sitt liv en dag i maj.

Så säger hon de där orden - pappa har tagit livet av sig.

Kajsa var på besök hos kompisar när hon fick dödsbudet av sin syster.

– Jag såg direkt att var någonting. Så säger hon de där orden - pappa har tagit livet av sig. Då rasar hela min värld, säger Kajsa Landén.

Kajsas pappa Jannes ohälsa var en familjehemlighet som det inte fick pratas om medan han levde. Men nu har Kajsa och hennes familj valt att prata öppet om hans ohälsa.

– Jag, min syster och min mamma kände väl ganska på en gång att det här är något vi vill vara öppna med. Nu är det slut på att vara tysta, säger Kajsa Landén. Både för vår egen skull, men också för vår pappas skull och för alla andra som har psykisk ohälsa, fortsätter Kajsa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".