Bild från fullmäktigesalen och bild på akutplats för nyfödda på BB i Sollefteå. Foto: Sveriges Radio
Landstingsfullmäktige och akutplats för nyfödda på BB i Sollefteå. Foto: Sveriges Radio
Vård

Beslutet taget - BB i Sollefteå läggs ner

"Voteringen har givit 39 ja-röster..."
2:02 min

Efter en långdragen debatt beslutade landstingsfullmäktige i Västernorrland under onsdagen att BB vid Sollefteå sjukhus ska läggas ner.

Efter fyra timmar med debatt blev det till slut dags för omröstning i fullmäktige. En omröstning som blev väldigt jämn. 

39 ledamöter röstade för en nedläggning, medan 36 ledamöter röstade emot. Två av ledamöterna avstod från att rösta. Jonne Norlin från Kramfors och Siw Sachs från Nordingrå, båda socialdemokrater, avstod båda från att rösta.

– Det är en förkrossande majoritet hos oss själva tillsammans med våra samarbetspartier, konstaterade Erik Lövgren (S), ordförande i landstingsstyrelsen, direkt efter beslutet.

En majoritet på tre personer, replikerade vår reporter Ulla Öhman.

– Ja, det är en majoritet på tre personer och ungefär den skillnad vi har haft i majoritetsfrågan, säger Erik Lövgren (S). 

Svårt beslut att ta med många bottnar.

Känns det nu som att det här är ett bra beslut?

– Det är ett jättesvårt beslut att ta med många bottnar. Det känns bra att ta ett beslut för att få en ekonomi i balans med bibehållen patientsäkerhet, men jag har stor förståelse och respekt för de som är oroliga och bekymrade, säger Jan-Olov Häggström (S), vice ordförande i landstingsstyrelsen. 

Moderaterna, som lagt ett förslag om att utreda entreprenad, var besvikna efter beslutet.

– Uppenbarligen är nytänket svårt för socialdemokrater i Västernorrland. Men det här är politikens villkor. Demokrati fungerar på det här sättet, konstaterar oppositionsrådet Per Wahlberg (M).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".