Pär Jönsson (M). Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Östersunds oppositionsråd Pär Jönsson (M). Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Ekonomi

Oppositionsråd: Onödigt dramatisk besparing i Östersund

Pär Jönsson (M): Vi pratar om summor som kommunen inte sparat på tio-tolv år
1:10 min

Moderata oppositionsrådet Pär Jönsson är kritisk till den stora besparingen på 150 miljoner kronor i Östersund. Han tror att alla verksamheter i kommunen kommer bli drabbade.

– Det hade varit bättre att kommunfullmäktige när vi diskuterade budgeten för 2017 hade tagit ett väl avvägt beslut som vi tyckte att alliansbudgeten var och sedan använt nästa år för att jobba fram 2018. Då hade det inte blivit dom här dramatiska siffrorna med 150 miljoner, säger Pär Jönsson (M)

Hänger anställda löst nu?
– Det vill jag inte uttala mig om. Men det är förstås att om man pratar om en besparing om 150 miljoner då pratar vi summor som Östersunds kommun inte sparat på tio-tolv år när vi var i ett riktigt svårt ekonomiskt läge, säger han.

Han tror att ingen av kommunens nämnder kommer gå oberörd av sparbeskedet.

Är det någon verksamhet som ligger extra risigt till?
– Får vi moderater och alliansen bestämma så kommer vi att vilja undanta dom sociala verksamheterna, barn och utbildningsområdet och social välfärd. Sen finns det naturligtvis besparingspotential i många verksamheter.

– Nu måste vi kommunalråd, kommundirektör och andra höga tjänstemän sätta oss ner och diskutera det här, säger Pär Jönsson.

Inget av de kommunalråd som tillhör den politiska majoriteten i Östersund vill uttala sig innan presskonferensen i eftermiddag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".