Jenny Andersson och genua Sultan, socialsekreterare i Östersund.
- Det har varit bra på alla vis med kortare arbetstid och de här borde bli permanent säger Jenny Andersson och Genua Sultan båda socialsekreterare i Östersund. Foto: Marcus Frånberg
Abetsliv

Sex timmars arbetsdag blev succé i Östersund

Socialsekreterare: Det har gått över förväntan
4:37 min

Minskad arbetstid med 25 procent gav mer kraft till arbetet och piggare fritid. Nu vill testgruppen permanenta sex-timmarsvecka.

Frågan om sänkt arbetstid har funnits i stort sett så länge som vanligt lönerabete funnits men det var på 1800-talet som frågan blev mer aktuell och uppmärksammad. Sedan dess har arbetstiden sänkts i omgångar till tolv, tio och som i dag åtta timmar per dag. Sex-timmarsdagen har använts några årtionden, oftast som test men något omfattande genomslag har den inte fått.

Under ett halvår har 18 socialsekreterare i Östersunds kommun arbetat 30-timmarsvecka, med möjlighet att själva kunna välja att arbeta kortare tid varje dag eller att vara ledig en dag i veckan. Utvärderingen är just avslutad.

- Överlag väldigt positiva resultat, kanske över våra förväntningar och vi har fått stor respons från andra kommuner runt om i landet, säger Marika Sahlin som är områdeschef för socialsekreterarna som arbetar med försörjning.

Mindre stress
Bland annat visar utvärderingen att personalen upplever mindre stress, bättre återhämtning efter arbetet, ökat samarbete mellan arbetskamraterna samt att man har mer tid till att sköta sitt arbete.

- Det bästa att är att man har fått tid till återhämtning som gjort att man orkar mer på jobbet och jag tycker att det här ska bli permanent, säger socialsekreteraren Jenny Andersson.

Före testperioden fanns det farhågor som att det skulle bli högre arbetsbelastning, svårare att samarbeta, sämre kvalitét, problem med socialsekreterarnas tillgänglighet och att det kunde påverka hälsan negativt. Oro som visade sig vara obefogad.

- Det har påverkat familjelivet och vardagslivet bra, att man kan hämta barnen tidigare från förskolan är också viktigt. Jag tycker det har ska bli permanent säger socialsekreteraren Genua Sultan.

Hur det blir med någon fortsättning finns det ännu inga besked om. Resultatet ska ses över och därefter kan frågan tas upp igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".