Kommunalrådet Annsofie Andersson. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.
Kommunalråd AnnSofie Andersson (S) tycker kommunen har en bra plan för sparkravet. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/ Sveriges Radio
Ekonomi

Kommunalråd: Vet inte om anställda hänger löst

AnnSofie Andersson (S) om Östersunds kommuns sparkrav
0:59 min

Kommunalråd AnnSofie Andersson (S) tycker Östersunds kommun har en bra plan för att uppfylla sparkravet på 150 miljoner kronor till år 2018. Men kan inte i dagsläget säga hur kommunanställda berörs.

Redan i januari ska tjänstemännen vid kommunens olika verksamheter komma med förslag.

– Att göra förändringar i vår verksamhet tar lång tid. Det har vi erfarenhet av. Vi är tacksam för att få ett så bra och genomarbetat underlag som möjligt från kommundirektören, säger AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersunds kommun.

AnnSofie Andersson kan inte i dagsläget säga om sparkravet innebär några personalnedskärningar. Men på kommunens webbplats står det: "Ja troligtvis, men vi vet inte i vilken omfattning innan nämnderna gjort sitt arbete. Prioriteringen är att ta pengarna där det "gör minst ont" först."

Så det är inte så att vi kan räkna med större barngrupper på förskolor och i skolklasser och mindre personal i hemtjänst?

– Nej, det är att gå för snabbt fram och göra enkla lösningar. Vi försöker nu med en arbetsmodell där alla medarbetare ska kunna bidra med sina förslag till de här förändringar som behöver ske, säger kommunalråd AnnSofie Andersson (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".