Ina Asklund
Ina Asklund, som till vardags är distriktsläkare i Krokom är en av de forskare som har tagit fram appen. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Hälsa

Läkare från Jämtland utvecklade en app för att minska ansträngningsinkontinens

Ina Asklund: Kvinnorna som använde appen fick bättre livskvalitet
8:31 min

Forskare och läkare från Jämtland har tagit fram en app för att motverka ansträngningsinkontinens, och det med lyckade resultat.

Mellan 20-25 procent av alla kvinnor drabbas av inkontinens och just ansträngningsinkontinens är det vanligaste typen.

– Det är vanligt och och många upplever det som ett besvär i vardagen, Ina Asklund, distriktsläkare i Krokom som är en av de som tagit fram appen och forskat på den. 

I appen finns livsstilsråd och lika övningar som delar av gruppen kvinnor som ingick i studien skulle göra och studien visade att appen gav resultat. Kvinnorna som använt appen hade mindre inkontinenssymptom, färre urinläckage och en högre livskvalitet än de som inte använde den.

– 9 av 10 personer tyckte att de på något vis blev bättre av att använda appen. De blev mer nöjda än de som inte använde appen, berättar Ina Asklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".